Cool-Moves-Volleybal (CMV)

Groep 5-6 speelt op CMV-niveau 3. Hierbij moet de bal aan iedere kant 2x gespeeld worden, waarbij de 1e bal op een volleybalmanier en de 2e bal wordt gevangen/gegooid. Ook hier: Ander team helemaal uit het veld, je krijgt een punt.Het Cool Moves Volley is ontwikkeld vanuit de gedachte- en belevingswereld van het jonge kind en kent  spelvormen waarbij  kinderen veel, veelzijdig en plezierig bewegen,  waar de spelvormen aangepast zijn aan de ontwikkeling van het kind en waar een ieder gelijke speelkansen geboden wordt.

  • Het spel biedt een uitdaging voor het meer begaafde als ook het motorisch minder ontwikkelde kind.
  • Ieder kind wordt actief betrokken in het spel.
  • Het CMV is een volwaardig balspel, dat al vanaf groep 3 kan worden geïntroduceerd.

Jongens en meisjes kunnen in het cmv gewoon samenspelen.

De visie van de Nederlandse Volleybalbond (NeVoBo): spel aanpassen aan....

In de visie van de NeVoBo moet het volleybalspel aangepast worden aan het kind. Dit betekent dat spelregels, veldgrootte en spelvorm aangepast zijn aan de ontwikkelingsfase van het kind.

Er is uitgegaan van een spelvorm waarin de regels de kans op succes voor iedere deelnemer vergroten.
 
Uit interviews met deelnemers blijkt dat kinderen geïnteresseerd zijn in 4 punten: actie (met name scoren); persoonlijke betrokkenheid; een uitdagende wedstrijd; mogelijkheden om vriendschappen te ontwikkelen.
 
Bovenstaande punten verklaren waarom Cool Moves Volley zo'n succes is. Kinderen kunnen op jonge leeftijd scoren en moeilijke acties maken om de bal van de grond te houden. De teams zijn klein, 4 à 5 kinderen, zodat iedereen speelt!

Omdat je alleen een punt krijgt bij het leeg spelen van het veld van je tegenstander krijg je uitslagen met kleine verschillen. Er is sprake van succesbeleving als je als laatste je team kunt redden. Je vormt een team en bent in staat vriendschappen te ontwikkelen.

Het plezier als uitgangspunt

Er is een duidelijke keuze gemaakt: de spelregels staan in dienst  van het spelplezier. Dat betekent dat er bij  CMV niet gekozen is voor een programma dat gericht is op "winnen", maar veel meer voor een programma dat gericht is op plezier, gekoppeld aan een competitie-element. Dat heeft direct gevolgen voor de manier waarop trainers en scheidrechters omgaan met het aanbieden en regelen van het volleybalspel. Elke minivolleyballer, of hij nu een hoge of lage vaardigheid heeft, moet succes kunnen beleven. Dat doet de jeugdige vooral door te leren zijn prestatie niet af te meten aan winst in een wedstrijd, of vergelijkingen met andere spelers, maar veel meer door te kijken naar zijn persoonlijke vooruitgang in vaardigheid. Bij elk niveau van CMV moeten immers nieuwe vaardigheden geleerd worden. De vooruitgang wordt veroorzaakt door de eigen bekwaamheid en de inspanning die de sporter levert om de eigen bekwaamheid te vergroten. Op deze manier worden spelers ook begeleid. Uiteindelijk zal dit tot gevolg hebben, dat spelers een grotere persoonlijke vaardigheid ontwikkelen, en met meer plezier, het volleybalspel spelen. 

Zes niveaus binnen CMV

De 6 niveaus gaan uit van wat een gemiddeld kind van die leeftijd zou moeten kunnen! Indien de vaardigheden nog niet voldoende beheerst worden mag men een niveau lager spelen. Vanaf 6-jarige leeftijd worden wedstrijden in competitieverband georganiseerd.

Niveau 1: Er zijn informele spelregels. Leren vangen en gooien is de basis van het spel. Doordraaien na elke bal die over het net gaat.

Niveau 2: De bal wordt met een onderhandse serve vanuit het veld in het spel gebracht, balbaan-herkenning en vangen en werpen worden verder ontwikkeld en nemen op het einde van het seizoen al volleybaleigen (strekworp, swingworp, met gestrekte handen vangen en gooien, in een kommetje vangen) bewegingen aan. Er wordt gaandeweg het seizoen een begin gemaakt met onderarms spelen! 

Niveau 3: De bal wordt met een onderhandse serve vanuit het veld in het spel gebracht. Elke bal die over het net geserveerd of gegooid wordt, moet door de tegenstander met twee armen via de onderhandse techniek omhoog gespeeld worden. Een teamgenoot vangt deze bal, en gooit hem vervolgens over het net.

Niveau 4: Serveren vanachter de achterlijn, verplicht 3 maal spelen, waarbij de tweede bal in een vang-gooi-beweging wordt opgespeeld, de derde bal kan bovenhands of onderhands gespeeld worden.

Niveau 5: Er wordt op een groter veld gespeeld en de bal mag niet meer gevangen worden. 3 Maal spelen wordt met een bonuspunt beloond. 

Niveau 6: Idem 5; Op de tip en de smash wordt geoefend en de serve mag bovenhands.

Klik hier voor de trainigstijden en contributie.

 

Belangstelling? Kom dan eens kijken op een van onze trainingen op dinsdag in Sportplaza Groenendaal in Heemstede. Er kan altijd 2 keer geheel vrijblijvend meegedaan worden om de sfeer te proeven.

Meer weten? Bel of mail dan voor jeugd en schoolprojecten naar:

Hans van den Elst   tel.nr. 06-38387380   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Evenementen

=========================================================

Verslag van het CMV-toernooi 2018:

BASISSCHOOLVOLLEYBAL TOERNOOI GSV-HEEMSTEDE WEER GROOT SUCCES.

CMV 2018 ochtend actieCMV 2018 ochtend opslag

De sectie Volleybal van GSV-Heemstede organiseerde afgelopen zondag 11 maart in de sporthal Groenendaal voor de negende maal het basisschoolvolleybaltoernooi voor de basisscholen uit Heemstede en omgeving. Als voorbereiding hierop werd door GSV-Heemstede op verschillende scholen in de groepen 5 tot en met 8 een volleybalclinic gegeven, zodat al deze scholen tijdens hun gymles konden oefenen.

Het toernooi werd gespeeld volgens de regels van het zogenaamde Cool Moves Volleybal (CMV) op 3 verschillende niveaus. Met de iets lichtere/zachtere bal is Cool Moves Volleybal speciaal ontworpen om de jongste jeugd op een eenvoudige en speelse manier de techniek en de regels van het volleybal aan te leren. Deze teamsport is ook een prima optie voor de jeugd die niet een contactsport ambieert.

Bij GSV-Heemstede kan onder deskundige leiding van de jeugdtrainers op dinsdagmiddag vanaf 16:45 tot 18:00 uur in Sporthal Groenendaal geoefend worden. Met veel enthousiasme wierpen de 14 teams zich in de strijd om een goed resultaat neer te zetten. Aangemoedigd door vele aanwezige ouders en grootouders werd om elk punt gestreden.

In de ochtend speelden de jongsten op niveau 2 en 3 ieder om de fel begeerde wisselbeker. Voor de groepen 7 en 8 werd in de middag gespeeld op niveau 4. Op niveau 2 en 4 wist de Voorwegschool en op niveau 3 de Icarus de wisselbeker in de wacht te slepen.

CMV 2018 spandoekCMV 2018 winnaars Niv4

Dank aan de vele vrijwilligers en in het bijzonder de organisator Hans van den Elst voor het perfecte verloop van het Basisschoolvolleybaltoernooi.

=========================================================

Verslag van het CMV-toernooi 2016:

7e SCHOOL VOLLEYBAL TOERNOOI GSV-HEEMSTEDE GROOT SUCCES.

Op zondag 13 maart jl organiseerde de sectie Volleybal van GSV-Heemstede alweer voor de 7e keer het Basisscholenvolleybal-toernooi. Dit jaar zelfs met 24 teams van 7 scholen uit Heemstede.

In een volgepakte Sporthal Groenendaal speelden de leerlingen van groep 4-8 om de hoogste volleybal-eer van Heemstede. Het volleybalspel voor de jeugd gaat met teams van 4 spelers volgens de regels van Cool Moves Volleybal - CMV. Dit zijn speciale regels op niveau die passen bij de leeftijd, haalbaar zijn en die daardoor spel en spelplezier geven.

’s Morgens speelden we met groep 4-6 van de basisscholen. Voor de leerlingen van groep 4-5 op CMV-niveau 2. Basis van dit niveau is het vangen en gooien van de bal over het net, waarbij de bal aan iedere kant maar 1x gespeeld mag worden. Wie een fout maakt moet uit het veld. Je krijgt pas een punt als alle spelers van de andere partij uit het veld zijn.

Groep 5-6 speelt op CMV-niveau 3. Hierbij moet de bal aan iedere kant 2x gespeeld worden, waarbij de 1e bal op een volleybalmanier en de 2e bal wordt gevangen/gegooid. Ook hier: Ander team helemaal uit het veld, je krijgt een punt.

CMV 2016 winnaars Niv2CMV 2016 winnaars Niv3

 

In de middag speelden de groepen 7 en 8 op CMV-niveau 4. Hierbij moet er 3x gespeeld worden, waarvan de 1e en 3e bal op een volleybalmanier en de 2e bal moet worden gevangen/gegooid. Iedere fout is een punt voor de tegenstander.

CMV 2016 winnaars Niv4CMV 2016 prijsuitreiking

Eind van deze geslaagde dag dankte de voorzitter van de volleybalvereniging GSV-Heemstede Gert van Kalsbeek organisator Hans van den Elst voor de uitmuntende organisatie en het perfecte verloop van het toernooi. Hans ontving een speciale fles Jopen GSV Volleybalbier.

Zin om eens een keertje mee te doen, kom langs. De GSV CMV-jeugd traint iedere dinsdag van 15:45 - 17 uur in Sporthal Groenendaal.

=========================================================  

Verslag van het CMV-toernooi 2015:

SCHOOL VOLLEYBAL TOERNOOI GSV-HEEMSTEDE GROOT SUCCES.

De sectie Volleybal van GSV-Heemstede organiseerde afgelopen zondag 8 maart in de sporthal Groenendaal voor de zesde maal het schoolvolleybaltoernooi voor de basisscholen uit Heemstede en omgeving. Dit jaar voor het eerst ook een vertegenwoordiging van de Bennebroeker scholen, die in januari een aantal proeflessen (clinics) hebben gekregen van onze trainer Hans van den Elst.

Totaal namen zo’n 100 jeugdige aspirant volleyballers deel aan het toernooi. Er werd gespeeld volgens de regels van het zogenaamde Cool Moves Volleybal (CMV) op 3 verschillende niveaus. De niveaus worden bepaald door de geldende leeftijdsgrenzen en hebben een oplopende moeilijkheidsgraad.

Cool Moves Volleybal is speciaal ontworpen om de jongste jeugd op een eenvoudige en speelse manier de techniek en de regels van het volleybal aan te leren. Bij GSV Heemstede bestaat die mogelijkheid al vele jaren. Onder deskundige leiding van de jeugdtrainers kan op dinsdagmiddag vanaf 16:00 tot 18:30 uur in Sporthal Groenendaal geoefend worden.

Met veel enthousiasme wierpen de diverse teams zich in de strijd om een goed resultaat neer te zetten. Aangemoedigd door vele aanwezige ouders en grootouders werd om elk punt gestreden.

CMVtoernooi2015 WinnaarNiveau4CMVtoernooi2015 WinnarNiveau2CMVtoernooi2015 WinnarNiveau3

Daarnaast was er een demonstratie van het “SmashVolleybal”, een nieuwe vorm van jeugdvolleybal om met name het volleybal voor de jongens aantrekkelijk te maken.

Na een uitbundig toegejuichte prijsuitreiking en met dank aan de vele vrijwilligers in het bijzonder aan organisator Hans van den Elst en de inbreng van Sportservice Heemstede, sloot voorzitter Gert van Kalsbeek om 17 uur het zeer geslaagde evenement af.

 

 

Contactgegevens

Vereniging GSV-Heemstede
Postbus 309
2100 AH Heemstede

GSV-Centrum
Franz Schubertlaan 37
2102 EK Heemstede
Tel: 023 - 5290717

Beheerder GSV-Centrum
Cees v.d. Meer

Contactpersonen secties

Accommodaties en zalen

Ledenadministratie:
GSVomnisport@gmail.com