Veilig sporten

Protocol vertrouwenspersoon.

Iedereen wil graag op een normale manier behandeld worden. Toch gebeurt het wel eens, dat dingen niet zo gaan, zoals jij graag wilt. GSV-Heemstede wil een veilige vereniging zijn, waar iedereen zich thuis voelt en waar de leden met plezier hun sport beleven. Er wordt verwacht dat de leden respectvol met elkaar omgaan. De omgang dient gericht te zijn op gelijkwaardigheid; man-vrouw, leeftijd, afkomst, geaardheid en zo voort.

Helaas kunnen ongewenste omgangsvormen overal voorkomen en dus ook binnen GSV-Heemstede. GSV-Heemstede doet haar best 'ongewenst gedrag' zo veel mogelijk te voorkomen en als het voorkomt, de gevolgen te minimaliseren.
Daarom is het aanstellen van twee vertrouwenspersonen essentieel. Je kunt bij een vertrouwenspersoon terecht, als je geconfronteerd wordt met ongewenst gedrag.

Wat is ongewenst gedrag?

Onder ongewenst gedrag kan men o.a. denken aan:

 • (Cyber) pesten en treiteren;
 • Roddelen en negeren;
 • Discriminatie;
 • Agressie en geweld;
 • Machtsmisbruik;
 • Seksuele intimidatie (o.a. seksueel getinte opmerkingen, ongewenst fysiek contact, aanranding).
Dat gedrag ongewenst is, is soms heel duidelijk, bijvoorbeeld slaan, aanranding of chanteren. Soms is dat wat minder duidelijk. De een vindt iets een grapje, terwijl de ander het als pesten ervaart.
Maar in alle situaties geldt:
 
“wat ongewenst is, dat bepaal jij”
 
Ongewenst is alle gedrag, dat door de persoon in kwestie als ongewenst wordt ervaren.
 
Wat doe je bij ongewenst gedrag?
 
In eerste instantie bespreek je het met degene, die ongewenst gedrag vertoont. Of als dat lastig is, ga je naar de leiders/trainers, een commissielid of bestuurslid.
Als je dat moeilijk vindt, niet kunt of je je verhaal liever deelt met een onafhankelijk persoon, kun je terecht bij één van de vertrouwenspersonen.
 
Wie is de vertrouwenspersoon en hoe vindt je die?
 
Er zijn twee vertrouwenspersonen benoemd. De vertrouwenspersonen voor GSV-Heemstede zijn Frederiek Stapel en Marit Huizinga
 
Je kunt hen als volgt bereiken:

Frederiek:  06-10771370

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Marit: 06-24221324

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Wat kun je van een vertrouwenspersoon verwachten?
 
De vertrouwenspersoon:
 • Luistert naar je verhaal;
 • Biedt de eerste ondersteuning;
 • Maakt een inschatting van de ernst van de situatie;
 • Geeft advies over de te nemen stappen;
 • Begeleidt, indien gewenst, bij de te ondernemen stappen richting een oplossing;
 • Ondersteunt, indien het een strafbaar feit betreft (aanranding, verkrachting, mishandeling) bij het doen van aangifte bij de politie;
 • Doorverwijzen naar hulpverlening;
 • Verleent nazorg.
Plaats en geheimhouding
 
De vertrouwenspersoon heeft de status van een onafhankelijk advies orgaan en functioneert zodoende volledig onafhankelijk.

Een melding wordt direct, maar anoniem, gemeld bij de voorzitter van het verenigingsbestuur. De sluiting van een dossier wordt schriftelijk gemeld aan de voorzitter van het verenigingsbestuur, wederom in anonimiteit.

De vertrouwenspersoon handelt alleen en op jouw verzoek of bij jongere kinderen op verzoek van de ouders. Voor alle stappen die de vertrouwenspersoon onderneemt is jouw toestemming vereist. Ook voor het terugkoppelen naar de vereniging als dat gewenst is.

De vertrouwenspersoon waarborgt altijd de vertrouwelijkheid en is verplicht tot geheimhouding.

 

Wie zijn wij

Frederiek Stapel:

Frederiek Stapel

Mijn naam is Frederiek Stapel. Ik ben 20 jaar werkzaam als psycholoog waarvan de laatste 7 jaar in eigen praktijk. Mijn specialisatie is met name de trauma- en stressgerelateerde aandoeningen.

Daarnaast geef ik les en supervisie aan beginnende psychologen. Ik woon en werk in Haarlem. Het werk als vertrouwenspersoon vind ik erg belangrijk. Juist als je iets overkomt wat je niet meteen kunt bespreken op de sportvereniging of in je thuissituatie dan betekent het misschien dat het te zwaar of te beladen is. Een gesprek met 1 van ons biedt mogelijk weer perspectief. We kunnen altijd luisteren naar wat je hebt meegemaakt en meedenken over mogelijke oplossingen.   

Frederiek is  bereikbaar op 06-10771370 en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Marit Huizinga:

Marit Huizinga

Mijn naam is Marit Huizinga. Ik ben veertig jaar, getrouwd en trotse moeder van een dochter van 7. Ik woon in Cruquius.

Ik heb ruime managementervaring in zowel de commerciële als in de maatschappelijke sector. Hierin is de menselijke factor altijd zeer belangrijk voor mij. 

Het is mij een eer om, als dat nodig is, de leden en medewerkers van GSV-Heemstede op te vangen, te adviseren en te begeleiden. Dit binnen een volstrekte vertrouwelijkheid.

Ik zie mijzelf als een eerlijk, loyaal, resultaatgericht, empathisch persoon, creatief qua denken, reflecterend/spiegelend, een tikkeltje eigenwijs mét een vleugje humor.

Marit is bereikbaar op: 06-24221324 en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactgegevens

Vereniging GSV-Heemstede
Postbus 309
2100 AH Heemstede

GSV-Centrum
Franz Schubertlaan 37
2102 EK Heemstede
Tel: 023 - 5290717

Beheerder GSV-Centrum
Cees v.d. Meer

Contactpersonen secties

Accommodaties en zalen

Ledenadministratie:
GSVomnisport@gmail.com